Digital svindel

 

Hvem taler du med?

... om digital svindel

Vi kan alle blive udsat for digital svindel, men nogle kan være mere udsatte end andre. Det er derfor vigtigt, at vi taler med vores nærmeste om digital svindel. Du kan også ringe til politiet på 1-1-4.

Hør hvordan mor og datter taler sammen om digital svindel. Christa og Mette har nemlig - ligesom så mange andre københavnere - oplevet at blive svindlet digitalt.

Citat

”Man skal jo egentlig ikke skamme sig, for man er jo ikke den, der har gjort noget.” 

Mette
Datter

Tal om digital svindel

Det er vigtigt, at vi taler åbent og ærligt om digital svindel. Det er det, fordi mange af os bliver ramt af skyld og skam, hvis vi bliver svindlet digitalt. Det er vigtigt, at vi kommer den skam til livs. Svindlerne benytter sig af veludtænkte manipulationsteknikker, skaber pressede og stressende situationer, udnytter vores tillid til andre mennesker, spiller på vores lyst til at hjælpe og på vores autoritetstro. Svindlernes metoder bliver mere og mere avancerede, og det kan være meget svært at gennemskue svindlen. 

Vi kan alle blive digitalt svindlet - så tal åbent om det.   

Undlad bebrejdelsen
Hvis vi hører, at fx vores mor, far, datter, bror eller andre af vores nærmeste er blevet svindlet, kommer mange af os uheldigvis til at levere bemærkninger som ”det kunne du da have sagt dig selv, ikke var ægte” eller ”det var da virkelig dumt gjort af dig”. Frygten for at få den type bemærkninger kan resultere i, at det bliver svært at fortælle nogen, at man er blevet svindlet – selv ens nærmeste.

Vi skal huske at møde hinanden med omsorg og forståelse og i stedet se, om der er noget, vi kan hjælpe med, hvis en af vores nærmeste er blevet svindlet. Er det blevet anmeldt hos politiet? Er kortet spærret? 

Samtale kan måske forebygge svindel
At kunne tale åbent og ærligt om digital svindel kan forhåbentligt også være med til at forebygge svindel. Hvis vi taler åbent om det, bliver det nemmere at spørge hinanden til råds, hvis vi er i tvivl om, noget er ægte, eller vi er i tvivl om, hvorvidt vi er ved at blive svindlet.

Tag hul på samtalen om digital svindel:

Samtalestarter 1

Kender du nogen, der er blevet svindlet digitalt?

Samtalestarter 2

Mange skammer sig over at være blevet svindlet. Hvad tænker du om det?

Samtalestarter 3

Minder du dine nærmeste om, at de skal være opmærksomme på digital svindel?

Citat

”Vi kan alle blive udsat for digital svindel, men nogle er mere udsatte end andre, så tal med hinanden.”  

Tina
Efterforsker ved Københavns Politi, Sektionen for økonomisk kriminalitet

Digital svindel

Der findes mange former for digital svindel. Her kan du se nogle af de mest typiske:

Typer af digital svindel

Fold alle ud

Svindel på mail og SMS

Denne form for svindel bliver også kaldt phishing og smishing.   

Typisk får du her tilsendt en falsk e-mail (phishing) eller en falsk SMS (smishing). Mailen eller SMS’en er fra fx banken, SKAT eller fra et pakkefirma. Oftest vil du så blive bedt om at klikke på et link, hvor du kan logge ind ved at indtaste personlige oplysninger som fx betalingskortoplysninger, MitID-oplysninger, adgangskoder eller andre private oplysninger. Linket fører til en falsk hjemmeside, der til forveksling ligner den påståede organisations eller firmas officielle hjemmeside.   

I filmen om Mette og Christa kan du høre om Christas oplevelse med at blive svindlet over SMS.  

Svindel via samtale over telefon

Denne form for svindel bliver også kaldt vishing eller kontaktsvindel.

Her ringer svindleren dig op og forsøger at narre dig til at gøre ting. Ligesom med falske mails og SMS’er skal du tro, at du er blevet ringet op af en ekspert eller en myndighedsperson, som vil hjælpe dig. Det kan fx være, at svindleren udgiver sig for at være fra banken, politiet eller fra SKAT.   

I filmen med Tina - efterforsker ved Københavns Politi, Sektionen for økonomisk kriminalitet kan du høre et eksempel på kontaktsvindel. 

 

Identitetstyveri

Identitetstyveri er, når svindlerne får fat på dine personlige oplysninger, som fx gør det muligt for dem at bestille ring i sit navn, optage et lån i dit navn, hæve penge på din bankkonto eller bruge dit navn til at svindle andre fx via sociale medier eller i anden sammenhæng.  

Har svindlerne fx adgang til dit CPR-nummer eller MitID-oplysninger, så er det nemt at oprette låne- eller abonnementsaftaler eller få adgang til følsomme personoplysninger som fx helbredsoplysninger.  

Se filmen med Anne Sønderup Søes - specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd og hør, når hun fortæller om, hvilke greb svindlerne bruger for at lokke oplysninger ud af os.

Tina er efterforsker i Københavns Politi ved Sektionen for økonomisk kriminalitet. Tina fortæller, hvad vi skal være opmærksomme på i forhold til digital svindel og vigtigheden af at anmelde det.   

 

Citat

”Rigtig mange mennesker oplever enormt stor skyld og skam, når det går op for dem, at de er blevet udsat for digital svindel.”  
 

Anne Sønderup Søes
Specialkonsulent i Det Kriminalpræventive Råd

Undgå at blive svindlet

Vi kan alle blive digitalt svindlet, men nogle er mere udsatte end andre. Det er derfor vigtigt, at vi taler sammen om de forskellige former for svindelforsøg, vi oplever, så vi kan hjælpe hinanden med at undgå at blive svindlet. 

Digital svindel er en af de mest udbredte former for kriminalitet. Derfor har Det Kriminalpræventive Råd udarbejdet fem gode råd til at undgå svindel. 

Se flere gode råd på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside her.
 

5 råd

Stop op, tag dig god tid og mærk efter

inden du klikker, betaler eller deler personlige oplysninger. Det er vigtigt at undgå forhastede beslutninger. 

Vær opmærksom på faresignalerne

hvis kommunikationen ændrer sig pludseligt eller virker anderledes end normalt, og hvis du føler dig presset til at handle hurtigt. 

Bekræft identiteten på den, du er i kontakt med

Brug myndighedernes officielle kanaler, fx hovednummeret, og hvis det er en person, du kender, så ring selv op på det nummer, personen normalt bruger. 

Få flere øjne på

Er du i tvivl, så tag dig tid til at spørge, en du kender, til råds.  

Del aldrig personlige oplysninger 

som fx mit MitID eller personlige koder – heller ikke til familie og venner. 

Anne er rådgiver i Det Kriminalpræventive Råd og fortæller om svindlernes virkemidler, og hvorfor vi alle kan blive udsat for digital svindel.  

Citat

”Jeg har ikke skammet mig over det, fordi jeg ved, jeg ellers altid har været meget opmærksom.”  
 

Christa
Mor

Anmeld svindel

Oplever du at blive forsøgt svindlet, eller er du blevet digitalt svindlet, så ring til 1-1-4 og anmeld det. Du kan også anmelde det på politiets hjemmeside her.

Når vi anmelder digital svindel eller forsøg på digital svindel, kan det hjælpe politiet i deres efterforskning og forebyggelsesarbejde.